2014. december 11., csütörtök

Jogi esetek – Fájlmegosztó oldalak

A Megaupload bezárása óta a torrent oldalak nagy térnyerést kaptak ebben az esetben. A magyar törvényünk kimondja, hogy tilos szoftverek le- vagy feltöltése, emellett multimédia fájlok feltöltése, de viszont legális multimédia fájlok letöltése (!). Ha tegyük fel a The Pirate Bayre feltöltök egy zenét, de az egyik kedves felhasználó letölti. Ahol szedte a zenét tegyük fel egy feltört CD. A zene minősége nem a legjobb. A felhasználó választhatot: YouTube vagy TPB és társai. A NoKamu blogon írták:

„A YouTube kárt okoz a zene kiadóknak.”

A cím sokat elárul. A NoKamu az írta hogy a zene kiadóknak milliárdos kiesést okoz a videomegosztásra szakosodot weboldal. A Sony-BMG lemezkiadó vállalat úgy számol hogy évi 150 milliárd dollárnyi bevétel kiesést okoz (!). Hát vannak ezek a geotiltott (értsd: olyan szolgáltatások amelyek nem érhetőek el hazánkban.) szolgáltatások. Ezek közé tartozik a VEVO is. Hogy a VEVO ne szomorítsa el „külhoni látogatóit” ezért elindított egy YouTube csatornát. Bár a zenekiadóknak van elég pénzük hogy előfizetés ellenében nézhetők legyenek a videóklipek a YouTube-on. Nem ugye, cégvezetőúr (uram bocsá' hogy maga hölgy!)? Emmellet ott van a Napster (a legalizált), Google Play Zene, Dezeer stb.. De ha ilyen szinten támadják a weboldalt, akkor káros a Vimeo, a kisebb vetélytársak mint az IndaVideo.

Manapság már nem éri meg torrentezni filmet (ez 1998-as és 2006-os divat volt.) rossz minőség, sőt illegális. Ott van a Fuso, és a Prémium szolgáltatása. De ott vannak a geotiltott szolgáltatások mint a Netflix, Hulu stb... Ezek a szolgáltatásokat VPN-el, IP-címünk hamísitásval lehet élvezni ami ugyancsak illegális dolog. A PC-WORLD is bemutatta, hála a szerkeztőt nem teperték le a kommandósok. Bár a legrosszabb esetben polgári- sőt büntetőperre is számíthatunk.

A szoftverek letöltése azért veszélyes (főleg kódgenerátorral.) mert tartalmazhat egy beépített vírust. Nagy baklövésnek (butaságnak) tartom ha feltört vírusírtó szoftvert használunk. Kizárt, hogy a lincensz 2050-ig tart.
Ha nincs pénzünk új Windows-ra, Office-ra, akkor használjunk Linuxot és LibreOffice irodai csomagot. Ne inkább illegális Windows-t és Office-t.
Amerikában nagyon sikeres a hatcsapás (én 3-at vezettem volna be.) elv. Minden jogsértő feltöltés letöltés után figyelmeztetés jár. A hatodiknál már lassul a sávszélesség. Jelenleg ezt a rendszert a Verizon és a Comcast vezette be.

Öszegzés:

A filmipari válalatok a torrentoldalak ellen harcol (érthető) de rá éreztek már a ritmusra.

A zeneipari vállalatok nem. Tilos szoftverek le- vagy feltöltése multimédia tartalom feltöltése. Szabad multimédia tartalom letöltése. Tilos IP-címünk leleplezése,meghamasítása. Ezeket a problémákat gyerekünkel értetnünk kell.

Címkék:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal