2015. december 31., csütörtök

Elhunyt Ian Murdock

A hét elején, alig 42 éves korában elhunyt Ian Murdock, az egyik legrégebbi Linux disztribúció, a Debian létrehozója. A halál oka egyelőre nem ismert, de vannak arra utaló jelek, hogy a szakember önkézzel vethetett véget életének.

Murdock 1993 augusztus 16-án jelentette be az akkor általa még "Debian Linux kiadás"-nak hívott disztribúció elkészítését. A rendszer nevét akkor barátnője és saját keresztneve (Debra és Ian) első betűinek összevonásából alkotta meg.
A Debian első stabil kiadása 1996-ban jelent meg, amit követően Murdock átadta a projekt vezetését más embereknek. A disztribúció számos másik rendszer alapját képezte, illetve képezi napjainkban is - köztük az Ubuntu-ét, a Linux Mint-ét és a Valve Steam OS-ét is.
Murdock halálának napján Twitter-csatornáján egy furcsa üzenet jelent meg, amiben öngyilkosságot helyezett kilátásba. Előtte több tucat üzenetben arról számolt be, hogy rendőri erőszak áldozata lett, és hogy életének hátralévő részét a rendőri brutalitás elleni küzdelemnek fogja szentelni.

Nyugodjék békében.

(pc-forum.hu)

Címkék:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal