2016. február 12., péntek

Windows halála Oroszországban

Két évvel az után, hogy a kínai vezetés már kitiltotta a Windows rendszereket az ottani kormányzati gépekről, a redmondi rendszer hasonló sorsra juthat Oroszországban is. Itt ugyanis a kormányzat szintén azt fontolgatja, hogy megtiltja tisztviselői számára a Windows használatát a hivatali gépeken.
Ezt az orosz elnök technológiai tanácsadója helyezte kilátásba, aki múlt hónapban a korábbiaknál komolyabb adó kivetését is belengette az Apple, a Google és más nyugati cégek számára. German Klimenko elképzelése szerint a kormányzati gépeken a Windows-t Linux-okkal váltanák ki.
Bár a tervek radikálisnak hangzanak, azért a Microsoft-nak egyelőre nem igazán kell félnie attól, hogy hirtelen eltűnik operációs rendszere a kormányzati PC-kről. Korábban ezzel világszerte több ország is megpróbálkozott, de gyakorlatilag kivétel nélkül elbuktak a Windows lecserélésének kísérletével.
Ezek közül legcsúfosabban a müncheni LiMux projekt zárult, ami közel egy évtized és a Windows licencek sokszorosának elköltése után sem volt képes a redmondi rendszer és szoftverek kiváltása a Linux és más nyílt forrású megoldások segítségével. A város vezetői így időközben már a Windows-ra történő teljes visszaváltás is kilátásba helyezték, hogy így legyenek úrrá a még mindig megoldatlan problémákon.

Címkék:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal